Zelfzorg tijdens de feestdagen


Ho ho ho, zoals Santa zegt, het is niet altijd vanzelfsprekend dat de feestdagen eruit zien zoals in de gemiddelde commercial van een willekeurige supermarkt of classy lifestyle merk.

VROLIJK KERSTFEEST  

Hoe dan ook is het je hopelijk gelukt om in elk geval wat tijd met je dierbaren in te plannen op een manier die echt goed bij jouw agenda en batterij past. En als je meer alleen bent dan je had gewild heb je hopelijk indoor of outdoor activiteiten kunnen plannen die jou alsnog een fijn feestdagen-gevoel geven. Of een mix ervan, kan ook heel fijn zijn.

TIEN TIPS VOOR EEN GEZOND JINGLE BELL GEVOEL

 

1. Eet mindful

Ik weet niet meer wat Gwyneth Palthrow ooit zei over het aantal keer dat je moet kauwen op je hapje voedsel, ik blokte die informatie. Zeker nadat ze haar kind Apple noemde (geintje). Het lijkt me niet echt leuk eten als je wat dan ook moet tellen en ik denk dat het er best raar uit ziet ook. Maar ze had een punt! Rustig kauwen, om vooral goed te proeven, je zintuigen aan hun trekken te laten komen, bewust van de smaken en te textuur. Je geniet meer plus je raakt sneller verzadigd.

2. Zorg voor een lekker plekje

Wacht niet tot er een plekje over is, dat zie ik zo vaak gebeuren, ga jij maar, nee ga jij maar, zeg jij het maar, nee zeg jij het maar. Als je de keuze hebt, kies proactief waar je wilt zitten en neem die plek. Soms maakt het je echt niet uit, dat is oké. Maar voel op tijd of het je wellicht wél uitmaakt. Desnoods kun je later als het mogelijk is vragen even te wisselen. Gewoon doen.

En als je alleen bent, zorg dan ook voor een lekker plekje. Nestel je in je favoriete hoekje op de bank, of is het dit keer in bed? Mag gewoon, lekker kruimels overal. Misschien dek je je tafel voor jezelf met een kaars en alles erop en eraan. Goed voelen. Waar krijg jij een fijn gevoel van?

3. Haal en geef knuffels

Een mooi moment om je broer die niet van knuffelen houdt te plagen en toch te knuffelen. Of je moeder die al aan het krimpen is even goed te voelen. Of je collega te huggen einde kerstborrel. Onthoud dat niet alleen eten voedend is, dat doen we al zoveel tijdens de feestdagen, maar ook aanraking. Voor jezelf en voor anderen. Kerst gaat tenslotte over delen. Haal en deel die warmte.

4. Spreek dankbaarheid en wensen uit

Ook dat gaat twee kanten uit. Je kunt dit voor jezelf doen maar ook richting de ander. Je kunt bijvoorbeeld delen met degene met wie je bent waar je dankbaar voor bent in de persoons zijn of in wat hij of zij deed voor jou. En uitspreken wat jij hem of haar zo van harte toewenst.

Wanneer je alleen bent kun je dit ook doen. Opschrijven voor jezelf, of hardop naar jezelf uitspreken tijdens een fijn ritueel. Maar ook opschrijven voor een ander, envelopje erom, postzegel erop en wandelen naar de brievenbus.

5. Ga naar buiten

Over wandelen gesproken. Ga naar buiten, tussen al het eten, kletsen, lezen, spelletjes doen, nog meer eten, Netflixen, koken en wie weet wat je allemaal nog meer doet in. Ga wandelen, rennen of fietsen. Wat jij wilt, maar ga naar buiten. Zuurstof, fris windje, ruimte.

6. Trek je even terug

Ben je voor jouw doen veel tussen de mensen deze dagen? Wees dan niet bang je gewoon terug te trekken als je dat nodig hebt. Maar in je up een ommetje, doe even op een rustige kamer een dutje, pak een tijdschrift en sluit je even af. Misschien met een van de producten van https://www.rockyourworld.nl/shop/

Meld het gewoon aan je familie of vrienden. Zeg dat je dat even nodig hebt om er daarna weer helemaal bij te zijn voordat je teveel energie verliest. Iedereen is er het meest bij gebaat dat jij op tijd bijtankt. Nee dat is niet asociaal. Je doet wat heel veel mensen eigenlijk wel zouden willen.

7. Drink water

Als wijn en champagne rijkelijk vloeien geldt deze extra. Drink dan tegenover elk glas ook een glas water. Je lijf heeft het best druk deze dagen en kan wel wat extra steun gebruiken. Het borrelen begint vaak al in de middag, dan nog dineren en de avond kan lang duren. Super gezellig, maar hou de boel in evenwicht. Met water. Gelijk op.

8. Leg je telefoon weg

Hoe leuk om momenten vast te leggen van alle gezelligheid. Of van jezelf cosy en warm op de bank met je slofsokken. Ook gezellig. Lekker doen. Maar neem een paar momenten en leg je telefoon dan weer ver weg. Dit zijn dagen om je te verbinden met jezelf of dierbaren. Zo onrustig met die telefoon er steeds bij. Als je graag wilt delen op social media, spaar dan de beelden en slinger ze einde dag in één keer de ether in.

9. Zeg ho ho ho

Heb je vrienden of familie waarin een klein feeder gen latent aanwezig is? Wees ze voor en zeg ho, stop, voldoende, nee dank je. Gewoon je hand op het glas of boven je bord. Het is niet ondankbaar. Als die ander echt een beetje in de kerstmood is respecteer hij of zij jouw grenzen. Jij weet wat goed voor je is. Jouw eigen verantwoordelijkheid. En anders niet piepen achteraf. Zo. Dat is gezegd.

10. Genoeg is genoeg

Hiermee bedoel ik iets anders dan hierboven qua eten en drinken tot je nemen. Het gaat hier over het geven. Misschien geef juist jij overdadig. Eten, drinken en cadeau’s. Ja maar dat vind ik fijn hoor ik je zeggen. Prachtig! Tegelijk goed om steeds bij jezelf te scannen. Is jouw kopje wel tot de rand gevuld? Doe ik dit met de juiste intentie? Ben ik stiekem bang dat het anders niet goed is? Jouw aanwezigheid is al schitterend. Je bent al goed en genoeg. Je bent een engel, een kerstengel!

GENIET VAN JEZELF EN ALLE LIEFDE

 

De tijd van liefde, extra veel liefde. Dus laat maar lekker stromen in jezelf, de warmte, zachtheid, rust, tevredenheid, liefde is altijd overal.
Vervul jezelf zodat je met een fijn kerstgevoel kunt delen.
Maak er mooie dagen van.

All is fine, just jingle all the way.
Wil je meer weten over goed voor jezelf zorgen, lees dan ook https://paolcounseling.nl/zelfzorg/