Wat stretchen doet voor je mind


De meest simpele uitleg van stretchen is; rekken en strekken. Met stretchen maak je niet alleen spieren van je lichaam flexibeler, ook je beeld van de wereld en jezelf wordt ermee opgerekt. Beiden een essentieel onderdeel van zelfzorg en zelfliefde. 

 

REDENEN OM VAKER TE STRETCHEN 

Wanneer je met regelmaat de rust neemt om te stretchen en waar te nemen wat je voelt, zal je lichaamsbewustzijn toenemen. Waar is ruimte, waar voelt het gesloten, wat gebeurt er met je ademhaling? Meer verbinding met je lichaam betekent meer verbinding met jezelf. De beste basis voor een gezonde verbinding met anderen. Win win.

Je zult ervaren dat je altijd meer en verder kunt dan je denkt. Mits je geduld hebt. Juist als het pijnlijk wordt geen weerstand bieden, maar ontspannen, doorademen. Niet duwen, maar de zwaartekracht zijn werk laten doen. Zoals in het leven, laat weerstand los en blijf ontspannen in de situatie. Voelt niet altijd fijn, maar als je vertrouwt op en luistert naar je lichaam, zal het je verder brengen. Met geduld en eerbied voor datzelfde lijf, laat jouw potentie zich op een natuurlijk tempo ontvouwen. Ja, soms is dat tempo voor je gevoel een tikkie traag.

Stretchen vergroot je zelfkennis. Hoe ben jij in een pijnlijke situatie? Wil je zo snel mogelijk weg van pijn of kun je er even bij blijven? Ben je nog aanspreekbaar? Kun je zelf nog praten? In de rust tijdens stretchen zul je ook horen hoe je in jezelf tegen jezelf praat. Is dat zuchtend, mopperend en negatief? Of ben je een goede coach en zeg je bemoedigende dingen? Mag het rustig gaan? Een mooi moment om wat zelfonderzoek te doen. Zelfkennis is een belangrijk onderdeel van zelfzorg en zelfliefde. Leren waar je extra ruimte mag creëeren, gaat je groei brengen. In zachte kracht.

Tijdens rustig stretchen kun je ook oefenen waar de grens ligt tussen jezelf pushen en je grenzen respecteren. Het mag ongemakkelijk en onprettig zijn, maar voel rustig waar je zacht tegen een pijngrens kunt leunen. Voor het beste resultaat. En zo zul je in het leven beter pijn leren verdragen van onrecht, verlies en frustratie. Zo zul je beter gaan voelen waar je meer kunt hebben dan je denkt, zonder dat er vreselijke dingen gebeuren. Als je op een zachte manier je zogenaamde kader oprekt kan je vooral gebeuren dat je verder komt. In je lijf en in je leven. Soms best eng maar daar ligt het goud.

Durf je te vertrouwen en kun je je laten dragen? Als je fysiek in een ongemakkelijke houding zit of ligt, kun je dan voelen dat je gedragen wordt? Kun je in die wetenschap ontspannen? Voel je bewust de grond onder je, voel je het kussentje, of je matje? Zo heb je wellicht in het leven ook wel eens het gevoel niet gesteund te zijn. Dan vergeet je dat je soms heus je lijf bewust kunt ontspannen omdat de stoel, de bank of het bed jou draagt. En het leven, het leven draagt je echt. En jijzelf, jijzelf kunt er ook altijd zijn voor jezelf. Ontspan, ontspan, ontspan en je zult verder komen. Met geduld.

Je letterlijke manier van bewegen vertelt wat over je manier van bewegen door het leven. Dan is het logisch dat een soepel lichaam een flexibele manier van zijn met zich meebrengt. Wie alleen sterk is maar niet flexibel kan wel eens rigide worden. Een soepel lijf kan meebewegen met wat komt, zichzelf expressie geven op vrije wijze en levensenergie kan vrijelijk stromen. Ook dat is wat stretchen doet; het laat vastgezette energie, levenskracht, vitaliteit weer stromen.

Tijdens het stretchen raak je jezelf vaak aan. Het is voedend dat met aandacht te doen. Met liefde voor jezelf. Even voelen waar het warm is of koud. Waar het zacht is en waar wat stroef. Je ervaart meer ik, wanneer je even in jezelf knijpt, jezelf streelt of vasthoudt in bepaalde poses. Waar begin jij, waar eindig jij. Doe het met liefde en je bent los van stretchen meer voor jezelf aan het doen dan je denkt. Zeker in deze tijden van minder fysiek contact. Maak van je stretch sessie gerust en self love making moment.

Kun je in deze periode wat extra zelfliefde tips gebruiken? Bestel dan het mini-magazine met maar liefst 100 korte en vooral praktische zelfliefde tips.
https://paolcounseling.nl/shop/magazine/