Zes voordelen van tijd voor jezelf


Ik denk dat iedereen het me me eens zal zijn dat tijd voor jezelf je goed doet. Tegelijk denk ik ook dat veel van jullie zullen sputteren over hoe moeilijk het is om in te plannen. En een aantal zullen beweren dat ze het prima doen zonder tijd voor zichzelf omdat ze altijd graag onder de mensen zijn. Geen van beiden is een goede zaak. Het ene is een kwestie van prioriteiten stellen en het andere een kwestie van tijd voordat je uit de bocht vliegt. Want dat is wat er gebeurt wanneer je je innerzelf te lang verwaarloost. Tijd voor jezelf. Het is in sommige tijden een heuse luxe. 

ZES REDENEN OM TIJD ALLEEN DOOR TE BRENGEN

 

1. GELEGENHEID TE ONTSPANNEN

We leven in een wereld waarin alles snel gaat en iedereen is constant iets aan het doen. We vergeten hoe het van levensbelang is om simpelweg te relaxen. Je lichaam heeft het nodig. Je ziel heeft het nodig. Wanneer we ontspannen op een rustige plek dan staan we ons lichaam en onze ziel toe om alles even los te laten. Want dat is wat nodig is. Alle bewuste en onbewuste prikkels die we in de loop van de dag oppikken verwerken en loslaten wat ons niet dient.

2.  RUIMTE MAKEN OM HELDER TE DENKEN

Er zijn mensen die kunnen alles met de radio aan op de achtergrond. Hun administratie doen, een blog schrijven, studeren, offertes maken, de navigatiedame opvolgen. Deze mensen zijn in de minderheid. Voel je niet weird als jij dat niet kan of er plots geïrriteerd van raakt. Geluid en rumoer de hele dag door maakt het moeilijk om te denken.

Helder denken zonder enige afleiding is iets dat we dagelijks nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven. 

3. ONTDEK JE WARE GEVOELENS

We zijn altijd maar onderweg, iets aan het doen, doelen aan het verwezenlijken, dingen aan het creëren, leven van event naar event. Als we negeren wat we in het moment voelen over situaties, gesprekken of tegenslag, dan verliezen we contact met dat deel in ons dat juist voor ons kan zorgen en weet wat goed is. In feit verwaarloos je jezelf, raak je steeds verder van jezelf verwijderd. Alleen wanneer je waarneemt wat dingen echt met je doen kun je erachter komen wat je nodig hebt om goed te blijven functioneren. Dat wil je toch? Gun jezelf dat genoeg tijd alleen zodat je stil kunt zijn en stil kunt staan bij je gevoel.

4. OPLOSSINGEN VINDEN

Ruimte maken om helder te denken (2) en ontdekken wat je nou eigenlijk voelt (3) zijn ingrediënten om dichterbij oplossingen te komen voor je problemen. De tijd dat je alleen en stil bent geeft mogelijkheid te luisteren naar wat je je in de kern afvraagt en te luisteren wat je wijze zelf je wellicht al influistert.

5. PLANNEN EN DOELEN HERZIEN

Doelen kunnen wijzigen. We evolueren constant en verfijnen onszelf en dat betekent onze doelen dus ook. Jij weet wat goed voor je is en jij hebt het recht je koers aan te passen. Je stelde een doel en herziet je perspectief.

Tijd voor jezelf met jezelf stelt je in staat om een helikopter view te nemen en daarmee te overzien of je eigenlijk wel optimaal bezig bent. Tijd alleen stelt je in staat te checken of je nog steeds doet wat je het allerliefste wilt doen.

Sommigen mensen gaan hard. De verkeerde kant op. Dat wil jij niet. Neem je tijd. Alleen.

6. RESET JE MINDSET

Wanneer je je gestrest voelt, bezorgd, somber, een naar gevoel hebt dat je maar niet van je kunt afschudden, kan tijd voor jezelf enorm waardevol zijn. Het hoeft niet eens lang te zijn, al is het maar een kwartiertje. Het geeft je de kans om het stil te laten worden van binnen. Eens diep adem te halen en jezelf te herpakken door andere gedachten je mind te laten regeren. Gedachten beïnvloeden je gevoel en je gevoel beïnvloedt je gedrag. Neem de tijd om de regie hierover te nemen. Als je dit in de ochtend doet heeft dit enorm invloed op de rest van de dag. Als je dit in de avond doet zal het invloed hebben op je nachtrust en op hoe je de volgende dag begint.

Hoeveel tijd je nodig hebt bepaal jij, dat is per periode verschillend en voor iedereen anders. Voel goed na bij jezelf. En wat heb je nodig om dat te voelen? Juistem. Wat tijd. Voor jezelf.