Busje komt zo


Er was een tijd dat ik dacht dat ik volslagen koekoek werd van allerlei stemmen in mijn hoofd. Ik deed door die stemmen dingen die ik niet wilde doen. Ik zei dingen waarna ik onmiddellijk twijfelde of ik dat nou echt meende. Door stemmen in mijn hoofd liet ik kansen voorbij gaan waarvan ik al vrij snel spijt kreeg.

EN IK BEN NOG WEL ZO NORMAAL

Ken je dat? Dat het soms nogal druk is in je hoofd? Een kakofonie aan stemmen die van alles vinden over wat je zou moeten doen of laten, wat nou eenmaal hoort, wat je niet kunt maken, die je steeds aansporen of juist remmen? Soms krijgen die types in je hoofd onderling ook nog eens bonje over wie het hoogste woord mag hebben, wie er zogenaamd het beste met jou voor heeft.

Op die momenten liep ik soms rond met het stoom uit mijn oren, een droge mond, hartkloppingen en tintelende handen. In mijn hoofd was het dan continue spitsuur. Het frustreerde me, wat voor nog meer nare gevoelens zorgde. Vrij onrustig voor een rustig persoon als ik. En ik ben nog wel zo normaal.

BAAS OVER EIGEN BUS

Het was dan een zootje in de bus. Want zo kun je die drukte zien. Een bus, vol met delen van jezelf. En al die delen van jouw persoonlijkheid willen een rol spelen. En wil dat een beetje soepel lopen, dan is er natuurlijk wel een regisseur nodig. Een chauffeur in deze. En dat ben jij. Jij zou de enige moeten zijn die aan het stuur zit. En jij bepaalt wie er per rit naast je mag zitten zodat je goed naar zijn of haar relaas kunt luisteren. Jij bepaalt wie eens een poos op de aller achterste bank moet, leuk of niet. En als ze allemaal even hun mond moeten houden al wachtend op hun beurt is dat ook aan jou. Jij bent de baas over eigen bus.

INNERLIJKE DIALOOG

Ze zijn er nu eenmaal, die delen die in jou huizen. Negeer ze maar niet of snoer ze niet voor altijd de mond, grote kans dat ze dan op een nare manier meer aandacht gaan vragen. Juist die delen waar je nog niet zo bekend mee bent, die blijven maar aankloppen. Vaak zijn het delen die er vroeger van ouders, familie, docenten of vriendinnetjes niet mochten zijn. Verstoten delen. Maar ze zijn er toch, ze willen in het licht en begrepen worden. En onder jouw leiding kunnen ze je soms nog dienen ook.

  • Pittige Pia
  • Lollige Lola
  • Relaxte Rianne
  • Controlerende Corrie
  • Sussende Saartje
  • Voorzichtige Vera
  • Extraverte Ellen
  • Pleasende Pien
  • Dominante Dorine

Ik noem maar wat, en ja, er zijn ook mannelijke versies.

Het kan ook zo zijn dat een Dominante Dorine, wanneer je haar motivatie gaat begrijpen en haar wat lucht geeft, verandert in een soepel Leidinggevende Lia.

Je weet het niet. Totdat je met alles wat in jou leeft in dialoog gaat.

RUST

Het heeft mij veel gebracht om inzicht te krijgen in de tegenstrijdigheden in mijzelf. Ik ben niet alleen maar lief, ik ben ook een draak. En ik ben niet alleen maar rustig, ik maak ook graag kabaal en gooi alle remmen los. Ik ben niet alleen verstandig, ik hang ook graag het rebellerende kind uit. Ik ben niet alleen maar sterk, het doet me erg goed ook kwetsbaar te zijn. Door meer zelfkennis voel ik me nu vaak de trotse bezitter van meer zelfacceptatie en meer innerlijke rust. Ik voel me vrijer en meer compleet.

En, zijn er bij jou veel stoelen in de bus bezet? Met wat voor types? Ken jij ze allemaal een beetje, zijn jullie goede partners? Denk jij dat je meer rust kunt ervaren als je meer inzicht hebt in de verschillende delen in jezelf? Benieuwd!