Vluchten in gezond gedrag


Vandaag moest ik denken aan wat iemand eens tegen me zei nadat ik het een en ander had verteld over mezelf. Ik vertelde dat ik verbaasd was geweest over hoe het me was gelukt om in een heftige tijd van mijn leven, binnen twee jaar twee HBO opleidingen tegelijk goed te voltooien. Maar wat vreemd was; ik was hele delen uit die periode kwijt. Hmmm. Raar. De stof was blijven hangen. Ik had intens van beide opleidingen genoten. Tegelijk zaten er ook gaten in mijn herinnering aan die periode.

VERDEKT OPGESTELDE MOTHERFUCKERS

Glimlachend zat de luisteraar naar me te kijken. “Dat is een subliem staaltje vluchten in gezond gedrag geweest”. Ik keek meewarig terug. Wat? Ik had nog nooit van de term vluchten in gezond gedrag gehoord. We begonnen te praten over hoe je in drank, drugs, feesten, gokken, etc. kan vluchten. De meest voor de hand liggende voorbeelden. Minder transparant zijn andere vormen van vluchtgedrag. Vluchten in werk, zorgen voor anderen, sport, gezond eten, opruimen. Om maar wat te noemen. En zelfs in opleidingen kon je blijkbaar vluchten. Verdomd goed verdekt opgestelde motherfuckers, deze ogenschijnlijk prima dingen. Als je ze niet op tijd tegen het licht houdt kunnen ze je mentaal of fysiek ziek maken.

ALLES WAAR TE VOOR STAAT

Er is niets mis mee als je in gezonde mate bezig bent met je werk, zorgen voor je kinderen,  regelmatig sport, houdt van mooie dingen kopen, seks of je huis aan kant hebben. Het wordt pas een probleem als het dwangmatig wordt. Als je dat MOET doen om je goed te voelen. Als je het wilt of gaat doen zodra je ingewikkelde gevoelens ervaart. Als je overdrijft. Als het allemaal nogal té wordt. Meestal zijn dingen waar te voor staat niet al té best.

OVERLEVINGSMECHANISME

Het was iets dat ik deed in een fase waarin ik het niet aan kon om helemaal naar mijn gevoel te gaan. Dat was te overweldigend. Ik was bang voor de diepte en gevolgen, voor wat ik allemaal zou tegenkomen, ervaren en dan misschien zou gaan doen. Ik wilde ervan weg. Mezelf uren achter boeken zetten, alle ritjes naar de studiezaal van de bibliotheek, het extra goed mijn best doen, de focus op mijn eigen ontwikkeling. Het hielp. Zo hoefde ik niet te dealen met wat was. Een nogal ongezonde relatie. Met mezelf. En mijn huwelijk was er een keiharde spiegel van. Niet trouw aan mezelf, dus ontrouw kreeg ik terug. Onveiligheid die ik uit mijn jeugd gewend was kon ik, weliswaar nu in andere vorm, met al die dingen die ik wél goed deed weer aardig hanteren. Zo kon ik overleven. Me iets te overdreven storten op studie was een quasi gezond overlevingsmechanisme.

ELK NADEEL HEEFT ZIJN VOORDEEL 

Vluchten in gezonde dingen is sommige momenten of periodiek geen ramp. Sterker nog, het levert je vaak wat op. Ontspanning, kennis, een gezond lichaam, strak huis, dankbare dierbaren, roem om je shopping- en kookkunsten, een mooie omzet, goeie looks. En als het een beetje meezit krijg je complimenten. Redenen om er nog even mee door te gaan.

EMOTIE MANAGEMENT

Het is niet erg als je een poos overdrijft op sommige vlakken. Het is ook knap als het je lukt om, ondanks dat je je niet oké voelt, toch in beweging te blijven en te focussen op wat wel goed gaat. Als het maar niet te lang duurt. Niet alleen maar dat. Als je uiteindelijk of tussendoor maar wel dealt met je ware gevoel. Ieder op zijn eigen manier en tempo. Maar een keer zul je je verdriet, pijn of angst moeten aankijken. Het de ruimte geven, hoe dan ook.

Het is een andere zaak als je bewust kunt kiezen even voor gezonds en goeds te gaan, om later bij je gevoel terug te komen. Als iets een bewuste keuze is dan is het geen vluchten maar dan noem ik dat emotie management. Misschien werkt dat niet voor iedereen zo. Ik experimenteer daar graag mee. Soms heb ik ‘nu even niet’ momenten. Dan kies ik voor bezig zijn met voor mij gezonde dingen. Maar ik kies daarna weer voor ‘laat de emotie nu maar even komen’ momenten.

KEN JEZELF EN WEES JEZELF

Structureel je emoties onderdrukken houdt je systeem niet vol. Of het leven regelt dat je issues in your face exploderen. Of je lichaam gaat aangeven dat je niet kunt blijven doen wat je doet. Uiteindelijk is het wijs om te zien wanneer je wat in welke mate aan emoties kunt toelaten. Het hoeft niet allemaal tegelijk. Je kunt met positieve gedachten blijven doen wat je doet aan gezonde dingen PLUS ruimte maken om te voelen wat je voelt en daar hoe dan ook uiting aan geven.

Voor mij heeft het leven het destijds mooi geregeld. Het zorgde ervoor dat ik na de opleidingen alsnog tot halt werd geroepen en met mijn neus gedrukt op wat er in mijn diepste lagen nog speelde, lagen van lang geleden. Die heb ik met specialistische hulp vol aangekeken en dat heeft me veel gebracht. Het maakt mede dat ik nu meer mensen nog beter kan helpen.

Ken jezelf en wees jezelf. Daarmee begint ontwikkeling maar ook acceptatie en is een sleutel tot een leuk leven. Niet teveel vluchten. The only way out is through. Uiteindelijk.

Emotie management.
Iets voor op jouw gezonde dingen lijst?
Zou in het kader van zelfliefde wel heel lief voor jezelf zijn.